Szabadidő

A nagy RAM kérdés – hány GB, mire elég?

A nagy RAM kérdés - hány GB, mire elég?

Mi az a RAM egyáltalán?

Egy olyan memória, vagy tárhely, ahol bizonyos adatok addig tárolódnak, amíg áramforrás alatt van. A hosszú távú tárolókkal szemben (HDD, SSD) az a nagy előnye, hogy sokkal gyorsabb.

A laptopba és az asztali PC-be beépített RAM különbözik.

A laptopokba ún. SO-DIMM RAM-ok valók, míg az asztali PC-kbe DIMM tehető.

Miért van egyre nagyobb és nagyobb RAM-okra szükség?

Mivel egyre inkább fejlesztik a játékokat és a különféle szoftvereket, azoknak egyre nagyobbá válik az igényük.

Nagyobb tárhelyet követelnek és teljesítményt. Ezt a munkát pedig egyrászt a processzor, a videokártya teszi meg, másrészt pedig a RAM memória.

Amikor RAM memória mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy amikor egy nagyobb igényű programot futtatunk, vannak mellette futó más programjaink is.

Ezek igényei is fontosak. Hiszen, ha a háttérben fut egy amúgy is nagy RAM-igényű szoftver, akkor a mi fő játékunk vagy programunk már nem biztos, hogy tud honnan „töltődni”.

Kivéve, ha elegendő méretű RAM-ot vásárolunk.

Használt notebookok, felújított számítógépek. Van-e különbség?

Ahogy azt már írtuk, különbség van a laptopokban és a PC-kben használt RAM-ok között. Azonban a használt notebookok és felújított számítógépeknél ez ugyanígy működik.

Amire esetleg külön oda kell figyelni, hogy mennyire bővíthetőek az adott gépek. Ugyanis a régebbi, használt laptopok esetleg nem rendelkeznek elegendő hellyel, hogy megfelelően kibővíthesd.

A mai játékokhoz, nagyobb teljesítmény igényű szoftverekhez az ajánlott a 16GB RAM. Ez az a méret, amivel már biztosan egy  jó darabig el lehetsz. 8GB RAM-mal is elfutnak a programok, de a kényelmes azért mindenképp a 16GB. A 32 az már azoknak ajánlott, akik tényleg napi szinten használják ezeket a programokat. Másoknak ez felesleges plusz kiadás lehet. Azonban fontos kiadás, hiszen ezek jóval többe kerülhetnek.

Akár az új laptopok, akár a használt notebook piacán nézünk szét, láthatjuk, hogy körülbelül hasonló konfigurációjú laptopok nagyban eltérnek árban. Ez lehet például a RAM memória különbségei miatt is.

A RAM memóriák mérete legtöbbször:

  • 8 GB
  • 16 GB
  • 32 GB
  • ritkább esetben 64 GB

4 GB RAM-mal már nem igen érdemes vásárolni használt notebookot vagy felújított számítógépet.

Használt notebook megbízható forrásból

A Jebeto tökéletes választás lehet mindazok számára, akik most keresnek Budapesten használt notebookot vagy felújított számítógépet. A Jebeto ugyanis garanciát is vállal termékeire. Továbbá minden felújított számítógépére és használt notebookjára előre telepített Windows 10-et is ad.

Látogasson el honlapjára, a jebeto.-ha és válogasson kedvére!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük